a renovation project by DG arquitecto valencia


‘ave 7 house’ by DG Estudio 

 

Renovating the ‘AVE 7 House’, a 19th-century apartment situated in a historic building, was a great challenge for Spanish practice DG Estudio. Located centrally within the La Seu neighborhood in Valencia, the dwelling is a unique space where century-old marble floors, Nolla pavements, wooden paneling, and plaster ceilings history are reverently preserved. ‘For us, working in a house with these characteristics has been a great opportunity and quite a challenge. A project that has required great planning and that has been possible thanks to a great team and fantastic clients,’ writes the practice. 

DG estudio uplifts 19th-century house in the heart of valencian neighborhood

all images © Mariela Apollonio

 

 

gently adapting century-old designs to new times 

 

DG Estudio (see more here) came across the ‘AVE 7 House’ as a partially renovated project. Three of its spaces were found in an optimal state of conservation and later uplifted by the team: the dining room with a beautiful Nolla floor, the living room with moldings that stand out, and the study area where paintings by Antonio Cortina welcome owners upon entry. ‘The main requirement of the clients, which we shared with them from the beginning, has been to maintain all these original elements, transforming the spaces minimally to ensure that the house adapts to the new times, with new facilities, open spaces and all the comforts of a current home,’ continues the studio.

DG estudio uplifts 19th-century house in the heart of valencian neighborhoodkitchen area

 

 

Meanwhile, the kitchen was designed in collaboration with Mobalco Valenciait features an area of columns integrated into a wall panel system and a large, central island. The culinary space was completed with the utmost care, as it is the main link between new and existing areas within the house. For that, DG Estudio fitted the kitchen, bedroom doors, entrance, bathrooms, and laundry room — among other spaces —  with a series of panels to integrate part of the cabinets. 

 

The system we used to design these panels is very similar to the one used in the original paneling of the study area where the door, cabinets, and shutters were integrated. For the owners, the kitchen had to become an important area of the house since they like to cook, and they wanted it to be closely related to the living room area and the rest of the house,’ notes the team. 

DG estudio uplifts 19th-century house in the heart of valencian neighborhood  DG estudio uplifts 19th-century house in the heart of valencian neighborhoodpreserving century-old features 

DG estudio uplifts 19th-century house in the heart of valencian neighborhooda series of panels make up part of the cabinets

DG estudio uplifts 19th-century house in the heart of valencian neighborhoodminimal interventions to keep the 19th-century spirit alive

DG estudio uplifts 19th-century house in the heart of valencian neighborhood

 

DG estudio uplifts 19th-century house in the heart of valencian neighborhooda combination of wood and Nolla flooring 

 

 

 

project info:

 

name: AVE 7 House

location: La Seu, Valencia, Spain
area: 187 sqm
architecture: DG Estudio
design team: Isabel Roger Sánchez, Daniel González López
construction: AT4 Grupo
carpentry: MADENTIA
lighting: Arkoslight
kitchen: Mobalco Valencia
wood flooring: Schottenwood Tarimas de Autor 

photography: Mariela Apollonio

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom



Source link