cloud-shaped canopy tops atelier xi’s tourist center in shenzhen


‘cloudland’ tourist center by atelier xi in Shenzhen

 

Surrounded by the high-rise office buildings in the Science and Technology District of Nanshan, Shenzhen, The CloudLand Tourist Service Center by Atelier Xi extends itself horizontally into a linear set of spaces that provide leisure services for visitors and locals. The work appears as a continuous cloud-shaped ceiling connecting diverse functions such as a book cafe, public restroom, outdoor seats, and gardens. The result sees a center that not only offers indoor and outdoor resting areas that are shaded from the sun and rain, but also frames the sky, trees, clouds, and cityscape with its artistically curved eaves.

continuous cloud-shaped canopy tops atelier xi's tourist center in shenzhen, china
the Cloudland tourist service center by Atelier Xi

all images courtesy of Zhang Chao

 

 

a light cloud floating in the shades of trees and flowers

 

Responding to the arc geometries of the existing landscape design of the park, the concept by Atelier Xi (find more here) echoes the theme of a ‘cloud’ and proposes a continuous arc-shaped roof to link the various functions which are all scattered along the circular jogging pathway. The roof creates concave and convex silhouettes on various facades and grounds using light and shadows. Throughout the day, these shadowy figures change their properties and arrangements, creating a visually polyphonic vista in an ever-changing setting.

 

Looking down from the adjacent high-rise buildings, the pavilion manifests itself as a light piece of cloud floating in the shades of trees and flowers, thus simultaneously it initiates a dialogue between architecture and nature. The interior of CloudLand is composed of a book café and a restroom. Furnished with a warm texture of wood veneer, the café serves as a space with full-height windows facing the surrounding landscape to provide a cozy vibe for relaxation. The interior and exterior ceilings are made up of aluminum panels of the same color and embedded lighting to form a continuous spatial experience from inside to outside. Moreover, the architect specially customized the cloud-inspired dining table, door handles, and other details to resonate with the theme on all scales.

continuous cloud-shaped canopy tops atelier xi's tourist service center in shenzhen, china
the entrance of the Cloudland tourist center

 

 

The interior of the restroom provides visitors with bright light and colors, smooth materials, and views of the gardens. The exterior walls of the restroom are made of white washed stone, while the interior walls and floors are made of light-grey terrazzo, both of which add a touch of natural texture to the well-equipped restroom facilities. In the outdoor garden, the architect customized the undulating outdoor seating and plantation, which has turned out to be a favorite spot for family visitors.

 

After the completion of the CloudLand, the book cafe has become a go-to place in the local community for breakfast, lunch, and afternoon tea, while the outdoor porch continues to offer a shelter for spontaneous public events to happen. As the pavilion is well received in the neighborhood, more and more communal activities are now happening around the building, such as artistic sketching sessions and bakery workshops, etc.

continuous cloud-shaped canopy tops atelier xi's tourist service center in shenzhen, china
the roof creates concave and convex silhouettes on various facades and grounds using light and shadows

continuous cloud-shaped canopy tops atelier xi's tourist service center in shenzhen, china continuous cloud-shaped canopy tops atelier xi's tourist service center in shenzhen, china



Source link